19.02.2024

Istra kao atraktivno odredište za kupnju nekretnina

Istra kao atraktivno odredište za kupnju nekretnina


S više od 1000 kilometara obale, čarobnih srednjovjekovnih gradova i ubrzanog investicijskog ritma, Istra se tijekom posljednjih nekoliko godina nametnula kao jedan od najatraktivnijih tržišta nekretnina u Hrvatskoj. No, kojim se to faktorima Istra može pohvaliti kada je riječ o porastu popularnosti u sektoru nekretnina?


Geografska pozicija i prirodna ljepota
Istra, najveći hrvatski poluotok, zauzima posebno mjesto na karti Hrvatske. Njen geografski položaj omogućava jednostavno povezivanje s europskim centrima poput Venecije, Ljubljane ili Beča. Osim toga, prirodne ljepote Istre uz njeno bogato kulturno i povijesno nasljeđe čine je privlačnom ne samo za turiste, već i za potencijalne kupce nekretnina. Kristalno čisto more, predivne plaže i prepoznatljiva brda obrasla vinogradima samo su neki od razloga zbog kojih se sve više ljudi odlučuje za kupnju vikendice ili stana upravo ovdje.


Porast turizma kao poticaj prodaji nekretnina
Tradicionalno jaka turistička sezona dio je priče o usponu istarskog tržišta nekretnina. Prema podacima lokalnih turističkih zajednica, broj posjetitelja u Istri u posljednjih pet godina značajno je porastao. S tim u vezi, sve veći broj domaćih i stranih investitora pokazuje interes za kupnju kuća za odmor ili apartmana koje potom iznajmljuju putem internetskih platformi kao što su Airbnb i Booking.com. Na taj način mogu ostvariti značajan povrat investicije.


Stabilnost tržišta nekretnina u Hrvatskoj
Istarsko tržište nekretnina nije imuno na opću stabilnost koju je Hrvatska pokazala u tom sektoru, posebno nakon ulaska u Europsku uniju 2013. godine. Godine političke stabilnosti i gospodarskog rasta omogućile su stvaranje povoljnih uvjeta za investicije, što je izravno utjecalo na rast povjerenja kupaca. Pored svega toga, cijene nekretnina u Istri i dalje su znatno niže u odnosu na većinu europskih destinacija slične ljepote i privlačnosti.


Investicijski projekti
Brzi rast tržišta nekretnina u Istri posljedica je i brojnih ulaganja koja se provode posljednjih godina. Uz brojne privatne investitore koji ulažu u izgradnju luksuznih vila i apartmanskih naselja i lokalna uprava pridonosi podizanju profiliranosti Istre kao atraktivne destinacije za život. Prvenstveno se radi o infrastrukturnim projektima kao što su modernizacija prometnica, izgradnja biciklističkih staza i ulaganje u kulturne objekte.


Istra, održiva destinacija za buduće investicije
Spoj prirodnih ljepota, povoljnog geografskog položaja, stabilnosti tržišta te sve većeg broja investicija čini Istru privlačnom destinacijom za kupnju nekretnina. Navedeni trendovi daju naslutiti da će rast popularnosti Istre kao destinacije za kupnju nekretnina biti održiv i dugoročan.



Zavirite u Duxomenalnu bogatu ponudu nekretnina u Istri!

[listings items_per_row=3 items_per_page=10 id_listing=453077;444087;455421;463183;447565;446212;370283;448621;448472]